Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да напредват на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, като са разширили контролираната зона близо до западната част на Кринки. Това се твърди в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Според анализаторите настъплението на ВСУ в района е потвърдено от руски военни блогъри, които докладват, че украинските войски са разширили зоната на контрол близо до западната част на Кринки.

На свой ред руснаците продължават да нанасят удари по позиции на ВСУ с термобарични боеприпаси от тежката огнеметна система ТОС-1А "Солнцепек“.

Освен това, според руски източници, украинските сили са извършили атаки и срещу Пойма (12 км източно от Херсон и 4 км от река Днепър) и Песчановка (13 км източно от Херсон и 3 км от река Днепър).

В един от предишните доклади на ISW се посочва, че ВСУ са заели позиции в района на североизточната част на Кринки и контролират приблизително 10 квадратни километра на левия бряг на Днепър.