Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са пробили руската отбрана на север от Клещеевка в Донецка област и са постигнали успехи на Мелитополското направление в Запорожка област, по-специално на западно от Вербовое. Интензивността на руските атаки близо до Авдиевка е намаляла, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 16 октомври, показват, че украинските войски напредват северозападно от Железнянски.

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви, че части на Южната групировка са отбили 9 украински атаки на Донецко направление. На 16 октомври руски "военни експерти“ обявиха, че продължават боевете при Орехово-Василовка и по линията Клещеевка-Андреевка-Курдюмовка.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец твърди, че украинските войски са пробили руската отбрана северно от Клещеевка.

На 17 октомври руските сили са продължили да атакуват близо до Бахмут, но не са постигнали напредък. Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руснаците са предприели неуспешни атаки край Клещеевка и Андреевка.

Говорителят на Източната групировка войски на Украйна капитан Иля Евлаш заяви, че руските сили контраатакуват близо до Курдюмовка и прехвърлят там резерви.

Машовец допълва, че на 15 октомври частите на 1428-ми мотострелкови полк на Руската федерация са отстъпили от железопътната линия в района на Клещеевка, а частите на 4-та мотострелкова бригада на т.нар. ЛНР са отстъпили от железопътната линия към Одрадовка.

Генералният щаб на ВСУ докладва, че руските войски са извършили неуспешни атаки близо до Авдеевка и южно от Тоненкое. Украинските военни отбелязаха, че интензивността на руските атаки край Авдиевка е намаляла.

По информация на руснаците силите на Москва се опитват да настъпят близо до Спартак (4 км южно от Авдеевка), но не са напреднали източно от Авдеевка.

Руски военен блогър твърди, че войските са атакували и южните подходи към Авдеевка, в посока Северни и близо до Первомайск. Друг руски "военен кореспондент“ докладва, че войски са "заседнали“ на позициите си край Авдеевка и се опитват да напреднат по-нататък през украинската отбрана.