Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават с контранастъплението и са превзели плацдарм на левия бряг на река Днепър. Това обяви ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Йермак в рамките на реч в Института "Хъдсън“ във Вашингтон, предава УНИАН.

"Въпреки всичко ВСУ завзеха плацдарм на левия бряг на Днепър. Стъпка по стъпка те демилитаризират Крим. Ние изминахме 70% от разстоянието. И нашето контранастъпление продължава“, категоричен бе Йермак.

По-рано от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) докладваха, че украинските военни са продължили сухопътните операции на левия бряг на Днепър в Херсонска област и са се придвижили напред. ВСУ държат позициите си в Кринки и леко са разширили зоната си на контрол на юг от населеното място. Освен това по данни на ISW ВСУ са прехвърлили и бронирани машини на левия бряг на Днепър.

Ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк на свой ред заяви, че ВСУ имат за задача да унищожат руските нашественици на левия бряг на Днепър в Херсонска област.