Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са преодолели първата и втората линия на отбраната на руснаците и сега се намират пред третата. Това увери министър на отбраната на страната Рустем Умеров в интервю за американския телевизионен канал FOX News.

"Деокупирахме 50% от нашата територия, побеждаваме Русия на нашата земя, върнахме територията, освободихме я. И сега имаме план за 2024 година“, увери военният министър на Киев.

Умеров добави, че стратегическа победа за Украйна ще бъде връщането на границите от 1991 година - включително Крим, Донбас и Черно море, в съответствие с международно признатите граници.

На въпрос на водещия възможно ли е някакъв вид "уреждане“, ако войната продължи с години, Умеров отбеляза, че "целият цивилизован свят трябва да се срамува, ако не може да се защити от авторитарен режим“.

"Това ще продължи и ще унищожи демокрацията. Те (руснаците) вярват, че Украйна и украинците не трябва да съществуват“, подчерта министърът.

Той добави, че Украйна иска да бъде част от НАТО и "да говори на един език“ с организацията. Следователно всички изчисления за следващата година, доставките и планирането на операциите ще бъдат извършени в съответствие със стандартите на Алианса.

Освен това, отговаряйки на въпроса на водещия защо президентът Володимир Зеленски отмени речта си на планирания таен брифинг в Сената на САЩ, Умеров отбеляза, че в Украйна се води война и ситуацията непрекъснато се променя.

"Това е война, ситуацията се променя. Но мисля, че Зеленски е благодарен и ще го направи следващия път, когато е възможно“, обясни Умеров.

По-рано бе съобщено, че Зеленски планира да се обърне към американските сенатори на таен брифинг, проведен във вторник. Според съобщения в медиите разговорът е трябвало да бъде за ситуацията на фронта и по-нататъшната помощ на Украйна. Във вечерните часове на 5 декември американският телевизионен канал CNN съобщи, че Зеленски е отменил участието си.