През изминалия ден Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са постигнали значителни успехи в района на Бахмут и са напреднали на Запорожкото направление, предава РБК-Украйна, като се позовава на данни от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

На 25 юли украинските войски са провели настъпателни операции в района на Бахмут и са постигнали тактически значими успехи южно от Бахмут. Данни от геолокация показават, че украинските сили напредват на юг от Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут).

Военен блогър, свързан с Кремъл, твърди, че на 24 юли украинските войски са заели позиции на височините в близост до Клещеевка и че в покрайнините на селото се водят тежки боеве. Няколко военни кореспонденти също твърдят, че украинските войски са окупирали част от височините близо до населеното място и че украинските сили са достигнали южните и югозападните покрайнини на селището.

По данни на руски военен блогър украинските войски заемат 90 процента от гористата площ по западния край на Клещеевка. Няколко военни кореспонденти уверяват на свой ред, че нито руски, нито украински войски контролират всички населени места.

На 25 юли Генералният щаб на ВСУ съобщи, че украинските войски провеждат настъпателни операции северно и южно от Бахмут и че руските войски са отстъпили от Андреевка (20 км югозападно от Бахмут и южно от Клещеевка). Руски военен блогър също така твърди, че украинските сили са пробили руските отбранителни линии до Андреевка (10 км югозападно от Бахмут), въпреки че други "военни кореспонденти“ уверяват, че украинските сили са засилили настъпателните операции, но не са напреднали в селището.

На 25 юли руските сили са продължили наземните атаки в района на Бахмут и според съобщенията са напреднали на север от града. Генералният щаб също така съобщи, че руските войски провеждат неуспешни настъпателни операции северозападно от Орехово-Василовка (11 км северозападно от Бахмут), южно от Ивановское (6 км западно от Бахмут), източно от Ступочек (12 км югозападно от Бахмут), близо до Дилиевка (15 км югозападно от Бахмут), западно от Клещеевка.

Руското министерство на отбраната твърди, че частите на руската Южна групировка войски са отразили украински атаки близо до Клещеевка и Зайцев (20 км южно от Бахмут). Руски военен блогър съобщава, че войските на Москва са си възвърнали контрола над околностите на Берховка (6 км северозападно от Бахмут) и неопределена територия и позиции в горската зона край Ягодное (2 км северно от Бахмут).