Въоръжените сили на Украйна са постигнали частичен успех и са напреднали от 350 м до 1,4 км в направление Бердянск, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на сводка от командващия оперативно-стратегическата група войски "Таврия" Александър Тарнавски.

"По време на настъпателната операция на групировката "Таврия“ в Бердянското направление нашите ударни части постигнаха частичен успех и навлязоха в дълбочина на противника от 350 метра до 1,4 километра. Водят се ожесточени боеве за Старомайорско“, е заявил той.

"Междувременно няма промени в направление Мелитопол. Във връзка с гъстото миниране нашите очистващи групи и щурмови отряди извършват мерки за разминиране, нанасят огневи щети, а останалите ударни части са разположени на превзети линии и са готови за по-нататъшни настъпателни действия".

В същото време руските части съсредоточават основните си усилия върху предотвратяването на поетапното настъпление на украинските войски, допълва РБК–Украйна.

"Руските войски правят неуспешни опити да си възвърнат загубената позиция в района на Приютни.

Руските сили са нанесли въздушни удари и в района на Мала Токмачка, Орихов и Новоданиловка. Новодаривка, Гуляйполе, Гуляйпилске, Новоандриевка и Степов в Запорожка област, които били обстрелвани от артилерия.

"През последните 24 часа в Донецка област са извършени 285 обстрела на позиции на украински бойци. В Марийнското направление противникът атакува 13 пъти. В това направление ВСУ продължават да сдържат настъплението на противника в района на Красногоровка и Мариинка. Врагът проведе неуспешни атаки около Новомихайловка и нанесе въздушни удари близо до Благодатни и Макаровка. В същото време на един от участъците на отбраната и в резултат на успешна контраатака от локален характер нашите щурмови самолети напреднаха към противника и подобриха тактическата си позиция", е допълнил Александър Тарнавски.

"Под силен огън на вражеската авиация и артилерия въоръжените сили успешно отблъснаха руските атаки в района на Авдиеевка и Невелское. В същото време врагът обстреля с артилерия повече от 10 близки населени места, по-специално Карловка, Северна и Невелске", се допълва в сводката.

Артилерийските части на Силите за отбрана на Таврийското направление през денонощието са изпълнили 1294 огневи удара.

През последното денонощие загубите на противника в убити, ранени и пленени възлизат на:

убити - 63 

ранени - 110

пленени- 4

Украинските военни са унищожили 21 единици въоръжение и военна техника на противника, по-специално танк: 5 ББМ, 4 гаубици "Мста-Б", 2 оръдия "Зюмбюл-Б" и автомобилна техника. Унищожени са и 3 склада с боеприпаси.

Подразделенията за противовъздушна отбрана са унищожили и два БпЛА - Supercam и Orlan-30.

Контранастъпление на въоръжените сили на Украйна

По време на настъплението силите за отбрана са поели под контрол над 192 кв. км. територия на юг, а през изминалата седмица те са напреднали с 12 кв. км. ВСУ водят настъпателни действия в няколко направления в Мелитопол и Бердянск, обобщава РБК-Украйна.

По време на настъплението украинските бойци са са поели контрол на около 35 кв.км. в направление Бахмут. Основните битки продължават да се водят в направления Клишчиевка, Андриеевка и Курдюмивка.