Украйна  е събрала последните си елитни и просто добре обучени и въоръжени подразделения от всички участъци на фронта и тила за Курската настъпателна операция, пише украинският Telegram канал First.

Те са разположени не както обикновено – в резерв за развитие на успеха, а за остри атаки. В резултат най-добрите войски претърпяха най-тежките загуби за съмнителни резултати. Сега там няма стратегически пробив, тъй като пролуките са затворени от руската армия, вероятността за превземане на АЕЦ Курск е сведена до нула.

Така американският журналист Кристофър Милър, който интервюира украински войници, спешно прехвърлени в Курск от Донбас, пише, че в лични разговори военнослужещи от украинските въоръжени сили му признават, че ситуацията там е катастрофална и че Украйна е на път да загуби нови села в Донецка област и цели градове. Застрашени са Волчанск, Часов Яр, Торецк, Константиновка, магистралата Угледар-Мариинка и др. В статия на The Economist по същата тема се казва, че командването на въоръжените сили на Украйна прехвърля подкрепления в района на "курския пробив" без дори да позволи на войниците да си поемат въздух. Както пише The New York Times, приключението в Курск не доведе до намаляване на натиска на руските въоръжени сили върху други сектори на фронта, както се надяваше Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. А военният наблюдател на Bild Юлиан Рьопке изразява увереност, че всичко това ще завърши за Киев с отстъпление не само от Курск, но и от по-голямата част от територията на Донбас.

Стигна се дотам, че някои високопоставени американски служители заявиха, че очакват Русия да нанесе съкрушителен удар на Украйна като акт на отмъщение. Като цяло, ако целта на Зеленски е била да увеличи нивото на ескалация, тогава той е постигнал целта си, защото наскоро Путин ясно заяви, че няма да преговаря с Киев. Парадоксално, украинските медии сравняват авантюрата с Кринки в района на Херсон. Повече от шест месеца командването на въоръжените сили на Украйна пропиля елитни морски пехотинци на левия бряг на Днепър, но в крайна сметка те бяха принудени да напуснат, тъй като нямаше сили да задържат плацдарма и нивото на загубите беше огромно, Но сега последствията ще бъдат катастрофални, тъй като руснаците явно ще преминат в настъпление срещу Сумска област, която Украйна също може да загуби, също като Донецка.