Украинските военни успешно са отблъснали щурмовете на руските сили в Авдиеевка и са удържали тяхното настъпление в Маринка, Донецка област. В същото време ВСУ настъпват в направление Мелитопол, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изявление на говорителя на Обединения пресцентър на Силите за отбрана на Таврическото направление капитан Валерий Шершен.

По неговите думи настъпателните действия на украинските сили продължават и в района на Мелитопол.

"Нашите подразделения стоят на достигнатите рубежи, извършват разминиране на района, извършват предварително разузнаване“, е добавил той.

Авдиеевско и Марийнско направления

Авдиеевка

Действият на руските сили в този район са щурмови, но ВСУ дават отпор и не губят позиции.

"Под силен огън на вражеската авиация и артилерия украинските защитници успешно отблъснаха атаките на руските войски в околностите на град Авдиеевка и близките населени места. По-специално Ласточкино, Водяне, Первомайске и Карловка“, е изброил Шершен.

Маринка

В същото време, според капитан Валерий Шершен, украинските сили в направление Маринка продължават да сдържат руската офанзива в района на града.

Загуби на руските сили

През последното денонощие руските войски са загубили убити и ранени съответно 71 и 149 души в Таврийското направление. Въоръжените сили на Украйна също са унищожили 19 единици техника и въоръжение: два танка, четири ББМ, гаубица Д-20, самоходно оръдие  "Зюмбюл“, автомобилна техника и 8 склада с боеприпаси.

Освобождаване на Старомайорское, Донецка област

В резултат на настъпателната операция в направление Бердянск силите на групировката "Таврия“ са поели контрол над село Старомайорское на левия бряг на река Мокри Яла, Волновахски район, Донецка област.

Както е отбелязал Шершен, "освобождаването на Старомайорское е важен тактически успех, тъй като това населено място е командваща височина за по-нататъшен контрол на огъня и напредък."

"В южните покрайнини на Старомайорское подразделения на ВСУ извършват въздушно разузнаване на района и провеждат контрабатарейни действия“, е добавил той.