Украинските войски настъпват на Бахмутското направление и вече са на 5 километра от града. В Киев съобщават за частични успехи на южния фланг на настъплението при село Клещеевка, пише РБК-Украйна.

Малко по-рано за частичен успех край Бахмут съобщиха от Генералния щаб. Според говорителя Андрий Ковальов на северния и южния фланг Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да изтласкват руснаците.

"В района на Клещиевка (украинската армия) има частичен успех, консолидиран на постигнатите линии“, заяви той.

В същото време се отбелязва, че руснаците оказват силна съпротива, използват резерви, но понасят големи загуби. Както отбеляза заместник-министърът на отбраната Анна Маляр, на 5 юли ситуацията в района на Бахмут се променя динамично. И ако на северния фланг за ВСУ все още не е възможно закрепването на достигнатите рубежи, то на юг те имат напредък. А в самия град руснаците може да попаднат в капан.

Село Клещеевка се намира на 5 километра от Бахмут. В четвъртък представителят на Източната група на ВСУ Сергей Череватий заяви, че украинските части държат инициативата, щурмуват и изтласкват руснаците от покрайнините на Бахмут.

"В района на Клещеевка се водят мощни боеве, все още не можем да разкрием подробности. Но съдейки по това как ескалира паниката в публичните Telegram на врага, мисля, че името на Клещеевка ще бъде много символично за тях“, заяви той, намеквайки, че оперативният замисъл може да е взимането на руските части в Бахмут в клещи.