Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са контраатакували руските войски при Новоивановка в Курска област, съобщава военно-аналитичният Telegram канал Military analytics.

47-а бригада на ВСУ, въоръжени с Abrams и Bradley, са атакували руски позиции в селото. Експертите подчертават, че е рано да се говори за организирано контранастъпление, а по-скоро за опит за пробив на отбраната и закрепване в населената зона, за да се удържи отбранителната линия Новоивановка-Леонидово.

Освен това ВСУ са атакували руски части в посока Зелени Шлях. Опитът да се възвърне контрола над това важно село е ключов, тъй като ще даде възможност за деблокиране на украинския гарнизон в района на Толстой Луг. Той се опитва да достигне района южно от Зелени Шлях и да не допусне образуването на котел на север. В същото време руските войски в Новоивановка също предприемат контраатака.

Засега е трудно да се каже за значителни промени в конфигурациите: половината от село Новоивановка остава в т.нар. сива зона, тъй като резултатът от контраатаката на руските въоръжени сили засега остава неизвестен. Не е ясно дали са обективни и данните, че 47-ма механизирана пехотна бригада на ВСУ е успяла да се закрепи в Новоивановка или дори да я превземе, пояснява още каналът.