Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са контраатакували край Авдеевка и са успели да превземат нови позиции в района. Това става ясно от доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На Авдеевско направление руските войски са продължили да атакуват по посока на коксохимическия завод, като основните боеве се водят в района на селищата Степное, Бердичие, Северное и Тоненкое.

Цитирайки данни на Генералния щаб на ВСУ, анализаторите на ISW съобщават, че украинските войници са отблъснали руските атаки на изток и югоизток от Новокалиново; Степное, Авдеевка, Северное и Первомайское.

Според полковник Александър Щупун, представител на Таврическата групировка войски на ВСУ, най-важната цел за руските войски е коксохимическият завод край града. Ако установят контрол над него, руснаците ще получат възможност да създадат отбранителни позиции в индустриална зона, а не в гористата местност.

В същото време един от руските военни блогъри докладва, че украинските войски са извършили успешна контраатака на 10 ноември на Авдеевско направление. По-специално ВСУ са контраатакували североизточно от Водяное и са си върнали някои от загубените преди това позиции.

Друг военен кореспондент съобщава, че украинските сили последователно се опитват да контраатакуват, за да си върнат загубените позиции.

Главнокомандващият ВСУ генерал Валерий Залужни обяви, че край Авдеевка украинските войски са унищожили повече от 100 руски танка; около 50 артилерийски системи; седем самолета Су-25 и около 10 000 руски войници.

По думите на Щупун дневните загуби на руснаците са средно от 400 до 600 души. Украинската армия използва въздушно и конвенционално разузнаване, за да им попречи да укрепят своите войски.