В резултат на сблъсъци в района на Сергеевка на Сватовско направление Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са изтласкали руснаците на два километра от позициите им, се казва в сводка на украинския военно-аналитичен Telegram канал Military analytics.

На Бахмутско направление руските войски са се укрепили в покрайнините на микрорайона "Октябърски“ в Часов Яр.

На Торецко направление руснаците напредват в района на Северное, Железное, Пантелеймоновка, и се приближават до границите на Торецк.

На Покровско направление руските войски са превзели Тимофеевка и са настъпили близо до Желаное, Веселое и Ивановка.

На Донецко направление продължават боевете за Красногоровка, като по данни на канала украинските войски държат северозападните покрайнини на града.

Изтребителите F-16 вече пристигнаха в Украйна, но радикални промени няма да има. Основната причина е изключително малкият им брой (десет самолета до края на годината). Въпреки това американските изтребители ще окажат известно въздействие върху руснаците. Основното им предимство в сравнение с авиацията, с която украинските въоръжени сили разполагаха преди, е обхватът на поразяване на ракетите въздух-въздух. Украйна може да бъде снабдена с ракети AIM-120 от нова модификация, които поразяват на разстояние от 160 километра, което теоретично ще позволи да се свалят руски самолети, които хвърлят управляеми бомби от разстояние 30-80 километра от фронта линия.

Най-вероятно обаче руснаците ще отговорят на това, като прикрият своите бомбардировачи с изтребители. И по този начин ще "тръгнат на лов“ за F-16. Освен това руските Су-35 и МиГ-31 са въоръжени с ракети Р-37, чийто обсег е 200 километра. Т.е. те ще могат да свалят F-16 на дори по-голямо разстояние, отколкото F-16 ще могат да свалят руски самолети.

F-16 може да се използва за наземни удари - хвърляне на авиобомби и противорадарни ракети. Малко вероятно е обаче Украйна да успее да използва тези машини, за да увеличи плътността на ударите до нивото на руските атаки - това ще изисква значително повече бомби и самолети - десетки, ако не и стотици.