Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са използвали британските крилати ракети Storm Shadow в  мащабната атака срещу щаба на Черноморския флот на Руската федерация в Крим, съобщава ексклузивно телевизионният канал Sky News.

Подводница и военен кораб бяха повредени при обстрела преди зазоряване срещу корабостроителницата в Севастопол – потенциално най-големият удар срещу руски военноморски цели от началото на войната, отбелязва медията.

Двама източника – от Украйна и западна държава, разкриват, че за нападението са задействани доставените от Великобритания крилати ракети Storm Shadow.

Кадри в социалните медии показаха експлозии и пламъци, разкъсващи корабостроителницата на фона на нощното небе в ранните часове на деня.

Русия твърди, че срещу съоръжението са били изстреляни десет крилати ракети, като седем са били свалени от противовъздушната отбрана. Силите на Москва твърдят също, че са осуетили и атака от три безпилотни катера.

Украйна потвърди, че е ударила руски военноморски цели и пристанищна инфраструктура в град Севастопол, но не поясни точно как.

Обединеното кралство предостави ракети Storm Shadow на ВСУ по-рано през годината. Те могат да бъдат изстрелвани от украински самолети с обсег на действие над 240 километра. Франция също снабди украинската армия с крилати ракети.

"Беше Storm Shadow“, уверява един от източниците на телевизията.

Министерството на отбраната в Лондон все още не е коментирало информацията.