На направление Бахмут последните 24 часа са били напрегнати, продължават ожесточените боеве, Въоръжените сили на Украйна имат известни успехи. Това е заявил говорителят на 26-а артилерийска бригада Олег Калашников, предава УНИАН.

По думите му руските войски атакуват северния фланг – Ягодное, Богдановка, но най-напрагна си остава южният фланг – Клещеевка, Андреевка, където се водят непрекъснати боеве.

"Въпреки това имаме успех, все още напредваме точно отвъд железопътната линия. Врагът отстъпва и започва да формира нова малка отбранителна линия близо до магистрала 0513 Бахмут-Горловка", е заявил Калашников. В същото време той е отбелязал, че този маршрут отдавна е под огневия контрол на украинските въоръжени сили.

"Тук врагът не може да се движи, а само да се окопае. Врагът се опитва да извърши логистиката си по друго трасе, където ние започваме да достигаме. Следователно нашествениците са принудени да използват полеви обиколни маршрути", е добавил той.

Калашников е отбелязвал, че е минирано цялото пространство от железопътната линия до магистралата Бахмут-Горловка, където руските сили създават опорен пункт, опитват се да се окопаят, копаят окопи и правят огневи точки.

"Всичките им контраатаки днес са елемент от задържането на настъплението на отбранителните сили, за да има известно време за създаване на нова граница“, е добавил той.

Калашников е отбелязал, че 26-та артилерийска бригада има артилерия от западни партньори. 

Според информация от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна през изминалото денонощие на направление Бахмут руснаците са се опитали да атакуват ВСУ в близост до населените места Дружба, Андреевка, Ивановское, Хромое и Богдановка и не са успели. Южно от Бахмут ВСУ продължават щурмовите си операции, нанасяйки загуби на Руската федерация и укрепвайки достигнатите позиции.