Образът на "Призрака на Киев“ - митичен пилот-ас, който уж е свалил десетки руски самолети в началото на пълномащабна инвазия - е измислен от пресслужбата на украинските сухопътни сили, за да се противопостави на руската пропаганда в онези дни. Това разкри представителят на Сухопътните войски Иля Евлаш в интервю за Укринформ.

"Нашият екип излезе с "Призрака на Киев". Във всеки случай бях в стаята в края на февруари, точно по време на пълномащабното нахлуване. Тогава Сергей Владимирович Череватий (говорител на Източния Група въоръжени сили на украинските въоръжени сили) предложи да се създаде образ на отмъстител, народен герой, олицетворение на човек, който е ас и може да унищожи [врага]“, спомня си Евлаш.

По думите му по това време в интернет е имало много ярки видеоклипове, в които ВВС свалят руски самолети във въздушни битки. Образът на "Призрака на Киев“ се вписва добре на тази основа. Това име му измисля началникът на службата за връзки с обществеността на командването на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна Владимир Фитьо по време на мозъчна атака, припомня Евлаш.

"И беше подхваната от новините, подхваната от Националния маратон, разпространи се много. Първият път, вторият път, когато ние (пресслужбата на ВВС) го организирахме, вече третият или четвъртият път "Призракът на Киев" започна да живее свой собствен живот. Е, основната задача беше "просто да победим врага и да го деморализираме, дестабилизираме по всички възможни и невъзможни канали и начини. В първите дни ние наказахме руската пропагандна армия доста жестоко“, казва Йевлаш.

Историите за "Призрака на Киев“ започнаха да се появяват в първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия. Започнаха да му приписват невероятни темпове на унищожаване на руски самолети, но дълго време той все още остава важен символ на украинската борба.

По-късно военновъздушните сили на Украйна признаха, че "Призракът на Киев“ не съществува като реален човек. Това е "сборен образ“ на пилотите от 40-та бригада тактическа авиация, която защитаваше небето над Киев