Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са извършили рейд на левия бряг на река Днепър в Херсонска област и вероятно са пробили отбраната на руснаците там на 800 метра дълбочина, предава РБК-Украйна, като се позовава на базирания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW).

Няколко руски военни блогъри съобщават, че украинските сили са се придвижили със седем лодки, като във всяка от тях е имало около шест до седем души. Те са акостирали близо до село Козачи Лагери и са отбили отбраната на руснаците на дълбочина от 800 метра.

Отбелязва се, че руското командване наскоро е предислоцирало "подготвена група" руски парашутисти (ВДВ) от  Козачи Лагери в района на Запорожие и ги е заменило с мобилизирани бойци от неопределено подразделение, като по този начин е отслабило защитата в района.

Назначеният от москва ръководител на Херсонска област Владимир Салдо обаче твърди, че руски артилерийски огън е осуетил десанта на ВСУ.

Повечето известни руски военни блогъри обаче твърдят, че украинците са успели да използват тактическа изненада и да слязат на източното крайбрежие, преди руснаците да открият огън по тях. "Така че Салдо вероятно се е опитвал умишлено да омаловажава постиженията на въоръжените сили на Украйна в този регион“, се отбелязва в статията.

Картите на НАСА за информация за системата за управление на ресурсите (FIRMS) през последните 24 часа показват, че има огнища на пожари близо до Козачи Лагери, което показва активен артилерийски огън.

Отбелязва се, че до края на деня руските "военни кореспонденти“ един след друг са започнали са съобщават, че украинските войници са напуснали левия бряг на Днепър. ISW смята, че това е по-скоро "ограничен рейд“, отколкото пълноценен пробив на отбранителната линия.

Ключови изводи:

Украинските сили изглежда са извършили ограничен рейд през Днепър и са направили десант на източния (левия) бряг на реката в  Херсонска област, въпреки че остава неясно дали са установили устойчиво присъствие там;

ISW ще продължи да предлага "консервативна оценка“ на ситуацията на източния бряг на Херсонска област, докато не види визуално потвърждение за продължително украинско присъствие близо до Козачи Лагери или други селища на източния бряг.