Украинската армия през изминалата седмица е унищожила рекорден брой артилерийски системи на Въоръжените сили на Руската Федерация (ВС РФ). Това заяви в коментар пред РБК-Украйна местният военен експерт Владислав Селезньов.

Той предлага да се оценят загубите на руската армия в динамика. Така той обърна внимание на факта, че за една седмица са ликвидирани "около 4500 нашественици, унищожени са 26 танка, 58 бронирани машини и до 119 артилерийски системи“.

Селезньов подчерта, че унищожаването на 119 артилерийски системи за седмица е рекорд за ВСУ.

"Какво означава това? Че нашите хора продължават да следват тактиката си от първия етап на контранастъплението - унищожаването на бойните способности на войските на Путин. Очевидно е, че колкото повече артилерия, танкове и бронирани машини унищожаваме, толкова по-малко проблеми те ще ни създават в бъдеще", посочва той.

По данни на украинския генерален щаб само през изминалия ден ВСУ са унищожили пет артилерийски системи на руснаците. В същото време от началото на пълномащабна война руснаците, пак според техните данни, са загубили 4371 артилерийски системи.

Освен това Министерството на отбраната съобщи, че съотношението на загубите сред украинските и руските бойци на Южния фронт е 1 към 5,3.