През денонощието на фронта са се състояли 33 бойни сблъсъка, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават настъпателната операция в Мелитополското направление и настъпателните действия в Бахмутското направление. Това се посочва в сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, цитирана от Украинская правда.

"През денонощието са се състояли 33 бойни сблъсъка. Противникът е нанесъл 6 въздушни удара, нанесъл е 20 удара с реактивни системи за залпов огън (РСЗО) по позиции на украинските войски и населени места. В резултат на руски  атаки има загинали и ранени сред цивилното население. Оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава тежка", се посочва в сводката.

"Във Волинското и Полиското направление оперативната обстановка не се е променила съществено. Няма признаци за формиране на нападателни групи. Отделни подразделения на въоръжените сили на Беларус изпълняват задачи в граничните райони".

"В Сиверското и Слобожанското направление противникът запазва военно присъствие в пограничните райони, продължава обстрелът на населени места от територията на Руската федерация и увеличава плътността на минно-взривните заграждения по държавната граница на Украйна. Противникът нанесе въздушен удар в района на село Грабовское, Сумска област. Около 10 населени места бяха поразени от артилерийски и минометен огън, включително Сенкивка, Черниговска област, Охримивка, Харковска област и други", допълват от Генералния щаб.

В Купянското направление ВСУ са отблъснали 3 атаки близо до Синковка и Ивановка, Харковска област. Повече от 15 населени места, по-специално Камянка, Дворичана, Синковка, Кисливка от Харковска област, са били подложени на  артилерийски и минометни атаки.

В Лиманско направление ВСУ са отблъснали 4 атаки в района на Макеевка в Луганска област. Повече от 10 населени места са засегнати от артилерийски и минометен обстрел, сред които Невске, Белогоровка в Луганска област и Спирне, Роздоловка от Донецка област.

В направление Бахмут през деня украинските войници успешно са отразили всички атаки северно от Богдановка, Клещеевка и Андреевка. Повече от 15 населени места са били подложени на артилерийски и минометен обстрел, по-специално Орихово-Василовка, Клещеевка, Андреевка, се посочва в сводката.

В направление Авдеевка ВСУ са отблъснали всички атаки в района. Повече от 10 населени места, включително Керамик, Авдеевка, Опитне и Северно в Донецка област, са поразени от артилерийски и минометен огън.

В Марийнско направление през денонощието ВСУ успешно са отблъснали 13 атаки на в районите Маринка и Новомихайловка. Руските сили са нанесли въздушен удар в района на Константиновка. Около 10 населени места са били под артилерийския обстрел, по-специално Красногоровка, Маринка, Победа, Новомихайловка.

Около 10 населени места, включително Водяне, Въгледар, Пречистивка, Золота Нива и Урожане са били поразени от артилерийски и минометен огън.

В Запорожско направлениериските сили са нанесли въздушни удари в районите на населените места Новоданиловка, Роботино и Орихов. Около 25 населени места, Полтавка, Гуляйполе, Орихив, Роботино, Новоандреевка, Мала Токмачка и Мали Щербаки са били ударени от артилерийски и минохвъргачни атаки.

В направление Херсон руските сили са нанасли въздушен удар край Берислав. Херсон и Станислав от Херсонска област са били подложени на вражески артилерийски и минометни атаки.

"В същото време ВСУ продължават настъпателните действия в Мелитополското направление, настъпателните (щурмови) действия в Бахмутското направление, нанасяйки загуби в жива сила и техника на окупационните войски, изтощавайки противника по цялата фронтова линия", се допълва в сводката.