Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да извършват настъпателни операции в източната и южната част на страната, въпреки преваляванията от дъжд и сняг. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В същото време заради лошите метеорологични условия руснаците са отслабили обстрелите на десния бряг на река Днепър в Херсонска област, твърдят анализаторите.

Експертите от ISW съобщават, че както руските войски, така и ВСУ изпитват трудности при управлението на безпилотни самолети, включително за коригиране на артилерийския огън, поради лошите метеорологични условия по цялата фронтова линия.

ISW вярва, че мразовитите зимни условия вероятно ще доведат до връщане към по-активни битки, а продължаващото дъждовно време е малко вероятно да възпре опитите и на украинци, и на руснаци да напреднат на бойното поле.

Ключови изводи в доклада на ISW:

Руското министерство на отбраната и руски официални лица се опитват да потушат истерията около украинските операции на източния бряг на Херсонска област;

Компанията за анализ Gallup установи, че доверието на руската общественост в армията на страната леко е паднало през 2023 година;

На 21 ноември руските войски са провели настъпателни действия на линията Купянск-Сватово-Кременная, както и в района на Бахмут, а и са настъпили в определени райони.