Въоръжените сили на Украйна потвърди поразяването с крилати ракети Storm Shadow на ключов мост в района на Чонгар в Херсонска област, важно звено по т.нар. сухопътен коридор, свързващ континенталната част на Русия с Кримския полуостров. Информацията бе потвърдена от бригаден генерал Олексий Громов, началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на ВСУ, в интервю за Укринформ, в което подчерта, че разрушаването на моста ще усложни логистиката на руснаците.

Громов отбеляза, че Storm Shadow заслужават специално внимание сред оръжията, доставени от съюзниците на Киев. Те са способни да унищожават критично важни обекти на руснаците на разстояние до 250 километра.

"Доказателство за ефективността на тези крилати ракети е повредата на мостовете през Сиваш при Чонгар, което значително усложнява доставките за противника на боеприпаси и други материално-технически средства“, отбеляза Громов.

Той също така добави, че Storm Shadow позволява постоянно нанасяне на удари по контролните точки и зоните за съхранение на оръжия, боеприпаси и оборудване на руснаците.

Припомня се, че сутринта на 22 юни бяха нанесени удари по мост, свързващ континентална Украйна и Крим. По-късно стана известно също, че ударите са били на две места.