Въоръжените сили на Украйна са получили първата партида нови безпилотни летателни апарати (БЛА) AQ 400 Scythe. Те ще направят възможно нанасянето на удари на стотици километри навътре в Русия, съобщава Defense Blog.

Компанията Terminal Autonomy, известна преди като стартъп One Way Aerospace, обяви успешното завършване на поръчка, насочена към улесняване на бойното разполагане на системата AQ 400 Scythe в украинските въоръжени сили.

AQ 400 Scythe е дрон с голям обсег (до 750 км), предназначен за изстрелване от къси писти или катапулти.

Устройството е в състояние да носи полезен товар до 32 килограма, който може да се увеличи до 70 кг чрез намаляване на обхвата на полета. Сред своите конкуренти, той се отличава с бързо сглобяване, възможности за масово производство и рентабилност, което го прави ключово оръжие в съвременната война. Цената на един дрон започва от 15 хиляди долара.

Terminal Autonomy стратегически изгради производство на безпилотни самолети камикадзе чрез мрежа от по-малки предприятия и инженерни фирми с опит в производството на подобни платформи. Въпреки че компанията закупува определени компоненти извън Украйна, предимно в Германия и Великобритания, приоритетът на проекта е максималното локализиране на производството в Украйна.

В началния етап компанията планира да произвежда 100 броя дронове на месец. Постепенно тази цифра се планира да бъде увеличена до 500 единици.

Предвид производството на стотици дронове на месец, тези характеристики позволяват извършването на редовни атаки срещу цели в Руската федерация.