Министерството на отбраната на Украйна е предало на военнослужещите дронове Saker Scout, които имат изкуствен интелект и обсег на полета до десет километра. Това се съобщава в Telegram канала на ведомството.

В изявлението се посочва, че тези дронове имат способността самостоятелно да разпознават и фиксират местоположението на техниката. След уточняване на координатите БПЛА предават информация на командния пункт, където се вземат по-нататъшни решения.

"Това елиминира рисковете от "човешка грешка“, тъй като окото на оператора не винаги е в състояние да улови всички нюанси“, подчертават от министерството.

Според агенцията комплексът е включвал флагмански разузнавателен дрон и няколко дрона камикадзе тип FPV. При необходимост БПЛА може да бъде оборудван с инфрачервена оптика за нощни операции, се казва в съобщението.

В края на август вицепремиерът на Украйна Михаил Федоров заяви, че армията на страната е получила над 1000 безпилотни летателни апарата. Както отбеляза той, в зоната на бойните действия са изпратени наведнъж няколко модела БЛА - 900 FPV дрона, както и повече от 100 Matrice и Mavic.