Въоръжените сили на Украйна вече са получили 18 артилерийски установки "Богдана", чието производство е финансирано от Дания. Това е съобщил датският министър на отбраната Тролс Лунд Поулсен по време на речта си на Ялтенската европейска стратегия, предава РБК-Украйна.

Дания стана първата страна от ЕС, която реши да отпусне средства за закупуване на въоръжение и военно оборудване за ВСУ от украински производители.

"Това беше първото споразумение, което сключихме. През юли подадохме поръчка (на украинските производители. - бел. ред.) за производство на 18 артилерийски системи "Богдан" и този уикенд те вече са предадени на Въоръжените сили на Украйна", заявява Поулсен.

Той също така отбелязва, че е "много по-евтино да се произвеждат оръжия в Украйна", отколкото да се произвеждат или купуват от Запада. По-евтино е и поддържането на нейния боен потенциал.

Отчитайки този фактор, "Дания призовава европейските държави да финансират производството на оръжия в Украйна".

"Богдана" е украинска самоходна артилерийска установка с калибър 155 mm. Украинските въоръжени сили официално я приемат на въоръжение през 2023 г.

На 13 юни Украйна и Дания подписаха меморандум за закупуване на оръжия и оборудване от украински производители от страна на северноевропейската държава.

На 19 август стана известно, че Дания се готви да отпусне 115 млн. долара (206.96 милиона лева) за закупуване на оръжия за Украйна.