Операторите на Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна, съвместно с подразделението на Силите за отбрана на 140-та ОРБ, насочиха своя HIMARS срещу най-модерния руски радиолокационен комплекс "Ястреб-АВ"., пише "Украинская правда“.

"При провеждане на разузнаване в южно направление екипажът на БпАК на 73-ти военноморски център на Командването на Специалните операции откри артилерийски разузнавателен комплекс 1К148 Ястреб-АВ. отбранителните сили на 140-и ОРБ коригираха огъня на Хаймарите по вражеската цел.

В резултат на огнево поражение комплексът "Ястреб-АВ на противника е унищожен“, се казва в в съобщението на украинските военни.

Бойците публикуваха видео от поражението в социалните мрежи. Допълва се, че Ястреб-АВ се счита за най-модерната руска радарна система, която се използва за разузнаване на артилерийски огневи позиции.

"С помощта на радар той е в състояние да проследява траекторията на вражеските ракети и да изчислява точните координати на артилерийските позиции. Тези данни се предават на артилерията, за да порази позициите", се казва в съобщението.