Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отричат докладите за руски удар с мощната бомба ОДАБ-9000 по Волчанск и обявиха, че подоби съобщения са част от информационната война на Кремъл, предава РБК-Украйна. ​

"Информацията за предполагаемото използване на авиационна бомба ОДАБ-9000 от руските окупационни сили във Волчанск не отговаря на действителността“, се казва в изявление на Оперативно-стратегическата групировка войски "Хортица“ в Telegram.

Полковник Виталий Саранцев пояснява, че за използването на тези боеприпаси е необходим подходящ носител, който теоретично може да бъде например стратегически бомбардировач Ту-160. Движението на такива самолети обаче не е регистрирано от украинските военни.

"Използван е боеприпас с по-малко тегло и мощност, чийто взрив пропагандаторите са използвали, за да създадат "зрелищна“ картина“, добави Саранцев.

Говорителят предположи, че подобни съобщения може да бъдат част от информационна война, насочена към деморализиране на украинската армия, сплашване на местното население и дестабилизиране на региона.

Руските войски са използвали за първи път в Украйна ОДАБ-9000 - авиационна вакуумна бомба с повишена мощност, съобщи по-рано украинският военно-аналитичен Telegram канал Military analytics, като публикува и съответното видео.

Твърди се, че кадрите са заснети във Волчанск, Харковска област. По данни на медии този тип бомба е едно от най-мощните неядрени оръжия в света.