Украинските сили са постигнали "частичен успех" на южния фронт, пише CNN.

"Украинските сили за отбрана продължават провеждането на настъпателни операции на Мелитополското и Бердянското направление. Нашите защитници имаха частичен успех в района на Урожайне, Приютне и Върбово. Сега те консолидират постигнатите позиции“, заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Ана Малиар в публикация в Telegram в сряда.

Украинските сили също продължават "да провеждат настъпателни действия на южния фланг около град Бахмут, консолидирайки заетите позиции“, отбеляза тя.

Едновременно с това руските сили насочват вниманието си към района около град Купянск в Харковска област, заяви Маляр.

Украйна сив върна града от руските сили миналата есен и наскоро той беше подложен на засилен обстрел.

"Към момента Купянското направление остава основното направление на настъплението на противника. Тук противникът е сформирал настъпателна групировка и се опитва да продължи напред, но безуспешно“, заяви тя и добави, че оперативната обстановка е "тежка, но овладяна“.

"Целта на противника на Купянското направление е да пробие отбраната на нашите войски и да настъпи директно към Купянск. Интензивността на боевете и вражеските обстрели е висока. Понякога може да има няколко промени в ситуацията на някои позиции на ден“, продължи тя.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви във видео, публикувано от неговия офис във вторник, че украинската контраофанзива е "трудна“ и "вероятно се случва по-бавно“, отколкото някои са се надявали.

Западни служители също изказаха все по-"отрезвяващи" оценки за способността на Киев да си върне значителна територия пред CNN. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че офанзивата "не е лишена от трудности, но те продължават да опитват".