Украинските военни продължават да настъпват по направление  Мелитопол. Въоръжените сили успяха да освободят още 1,5 кв. км. територия". Това е заявил Александър Щупун, говорител на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Таврическото направление, цитира РБК-Украйна.

"Продължаваме малкия напредък в района на Роботино. Около 1,5 кв. км. от нашата украинска територия са освободени", е заявил той.

В същото време украинските военни възпират руски атаки в района на Донецк, по-специално в Марийнското направление.

"А в района на Маринка украинските военни са отбили около 15 опита за вражески атаки. Окупаторите не спират да се опитват да превземат руините, които са били град Маринка", е допълнил говорителят.

Според него руските сили продължават да използват тактиката на "месен щурм“ за отвоюване на загубени позиции или пробив на отбраната на Въоръжените сили. Щупун е добавил, че общите загуби на руските сили през деня в таврийското направление възлизат на 226 души, петима са се предали.

Контранастъпление на news pic 2
©
въоръжените сили на Украйна в южната част на Украйна

Украинските военни продължават настъплението си в Запорожка област, активните боеве продължават в две направления - Мелитопол и Бердянск.

Последното освободено селище е Роботино. Според някои западни медии украинските военни на юг са успели да пробият първата отбранителна линия на руснаците.

Британското разузнаване предполага, че Русия е изпратила части от други направления към Роботино. Това може да отслаби нейното настъпление в други участъци на фронта.