"Поне част“ от съветските щурмови хеликоптери Ми-24, които са на въоръжение в украинската армия, са преоборудвани с произведените в САЩ 70-милиметрови ракети Hydra 70, за чиито доставки Вашингтон обяви публично по-рано тази година, отбелязва специализираното онлайн издание The War Zone.

Съответното стана ясно след появата на видео, на което се вижда как снарядите се зареждат в ракетна капсула М261, прикрепена към пилон на лявото крило на хеликоптера – един от тези, които Чешката република дари на Въоръжените сили на Украйна в хода на войната.

Остава неясно какви други модификации са били необходими за интегрирането на Hydra 70 към Ми-24. Освен това към момента не е известно дали други оръжейни системи – като хеликоптерите Ми-8 или Ми-17, също може да бъдат оборудвани с ракети западно производство.

Hydra е модулен боеприпас, състоящ се от стандартизиран 70-милиметров ракетен двигател, към който може да се прикрепят различни бойни глави. Ракетите, които се виждат в украинското видео, изглеждат като типични снаряди с високо експлозивни бойни глави. Официалните данни на Пентагона гласят, че към датата 7 юли в пакетите за помощ за Украйна са включени "над 7000 авиационни ракети Hydra-70“.

Hydra 70 е американска неуправляема 70-милиметрова авиационна ракета, която се използва за унищожаване на техника и жива сила. За първи път предаването й на ВСУ като част от военната помощ на САЩ стана известно през май тази година.

Ракетите се използват от украинската авиация за нанасяне на дистанционни удари чрез стрелба нагоре. Техният ефективен обсег при стрелба в този режим достига 3-4 км в зависимост от модификацията на ракетата и параметрите на полета на хеликоптера, като скорост и височина.