Руските вертолети Ка-52 ("Алигатор“) продължават "успешно да изпълняват бойни задачи“ в Украйна в хода на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Както съобщи телевизионният канал "Звезда", ударните хеликоптери са успели да нарушат ротацията на украинските подразделения в района на Времевската дъга.

В резултат на това украинците са понесли значителни загуби на личен състав.

В Telegram се появиха кадри от работата на една от машините на Запорожкото направление, където от началото на юни украинците се опитват да провеждат контраофанзивни действия срещу окопаните руски сили.

По време на бойния си налет екипажите на Ка-52 са обстреляли с ракети опорните пунктове и бронираната техника на ВСУ, се отбелязва в материала.

Пояснява се, че хеликоптерите в хода на изпълнение на бойни мисии редовно маневрират на свръхниска надморска височина и използват релефа на терена. По този начин те успяват да се скрият от системите за ПВО на ВСУ.

Както отбелязва изданието, "Алигаторите“ действат успешно не само на Запорожкото направление. Хеликоптери са поразили и позиции на ВСУ и близо до Купянск. Не толкова отдавна в района на това населено място Ка-52, заедно с щурмови хеликоптер Ми-28 ("Нощен ловец“) и щурмови самолет Су-25, успешно са унищожили позициите на две бригади на ВСУ.

Основното препятствие пред контранастъплението на Киев е бил руският хеликоптер Ка-52. Тази оценка сподели миналия месец зам.-главният редактор на германския таблоид Bild Пол Ронцхаймер, който посети фронтовата линия. Руската армия атакува от хеликоптери на разстояние 8 км, а ВСУ няма какво да й противопоставят на такова разстояние.