Украйна отдавна моли Германия за доставката на крилати ракети Taurus KEPD 350, но дори Берлин да склони на такава, ще минат месеци, преди военните на Киев да бъдат в състояние да използват снарядите, пише националният ежедневник Die Welt.

Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц подчерта в началото на октомври, че не е готов да предприеме подобна стъпка поради опасения за възможността от изостряне или разширяване на конфликта. Освен това, дори ако германците се съгласят да изпратят тези оръжия на военните на Киев точно сега, ще са необходими месеци, за да започнат да ги използват, подчертават от редакцията.

Първо е необходимо да се обучат войниците на навигация, както и да се интегрират ракетите в използваните бойни системи, обясни ръководителят на производствената компания Taurus Systems Йоахим Нопф. Например, оръжието може да се използва на бомбардировачи Су-24. "Обикновено интегрирането на оръжия в бойна платформа отнема една до година и половина“, обясни Нопф.

Обсегът на поразяване на ракетите Taurus е повече от 500 км. По този показател те не отстъпват и дори превъзхождат френските и британските аналози Scalp и Storm Shadow. С помощта на Taurus Киев ще може да поразява цели в Крим, тилови опорни линии, както и бункери, тъй като ракетите имат повишена пробивна способност срещу отбранителни съоръжения.

Освен това, ако бъде взето подходящо политическо решение, обхватът на полета на ракетите или зоната на тяхното използване може да бъдат ограничени. Технологията на т.нар. геозониране позволява да се зададат границите на територии, където не могат да се използват тези снаряди. Според непотвърдена информация към момента от 600 Taurus на въоръжение в Бундесвера, само 150 са годни за изстрелване.

Възможността за възобновяване на производството на ракети също е възможна, но германските власти първо трябва да направят поръчка. Но дори и да го направят, ще отнеме "поне една година“, за да стартира производството, обяснява Нопф. В допълнение, производството на оръжията може да се усложни заради недостига на електронни компоненти.