Успешната работа на украинската артилерия е принудила руската армия да изтегли артилерийските си системи от фронтовата линия и следователно те вече не могат да поддържат пехотните части, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Анализаторите на ISW отбелязват, че това твърдение не се отнася за цялата фронтова линия, тъй като украинските части редовно съобщават, че са поразявани от силен руски артилерийски огън, коригиран от руски дронове.

На първо място, става дума за боевете в района на Запорожие. Съобщава се, че от юли насам украинските сили са успели да повредят сериозно руските артилерийски радари в този район. В тази връзка от средата на юли руски източници многократно са изразявали загриженост относно липсата на контрабатарейни артилерийски способности в руската армия в южния участък на фронта.

Ключови изводи:

Украинските въоръжени сили продължават контранастъпателните операции в района на Запорожие и според съобщенията са постигнали напредък;

На 2 септември руските войски са провели настъпателни действия в района на Кременная и Бахмут и са напреднали в отделни райони;

Руските и окупационните власти насърчават жителите на окупираните региони на Украйна, включени в състава й, да гласуват на регионални избори, което вероятно ще повиши избирателната активност и възприятията за легитимността на вота.