"Украинските войски продължават да извършват настъпателна операция в района на Донецк, поради което руснаците вече се готвят да отстъпят към магистралата Горловка-Бахмут". Това е заявил началникът на пресслужбата на Източната група войски Иля Евлаш, предава РБК-Украйна.

Според него ситуацията край Бахмут е сложна, но контролируема.

"Украинските въоръжени сили бавно, но уверено се придвижват на дълбочина от десетки до стотици метри, завладявайки окупираните територии. Врагът е в отбрана", е посочил Евлаш.

Той е отбелязал, че поради превземането на изкуствения насип от украински бойци врагът се готви да отстъпи към магистралата Горловка-Бахмут, която е под огневия контрол на украинските въоръжени сили. 

Евлаш е добавил още, че руските сили активизират минно-взривни операции, минни полета, пътища, проходи и монтират прегради, за да задържат настъплението на ВСУ.

"С правилното планиране и използване на войски и сили е възможно да се движите дори през противотанкови ровове, "зъби на дракон" и минни полета. Това, разбира се, влияе на напредъка. Но ние вървим напред и освобождаваме нашите територии", е добавил началникът на пресслужбата на Източната група войски.

На 21 септември Евлаш съобщи, че освобождаването на Андреевка и Клещеевка в Донецка област е позволило на украинските въоръжени сили да поемат под огневи контрол магистралата Бахмут-Горловка. Намира се на 3 км от линията на сприкосновение. И минохвъргачки, и противотанкови екипажи вече достигат до там.

В същото време руските сили все още имат други логистични маршрути, които доставят провизии за групата в Бахмут. Затова украинските въоръжени сили продължават да пресичат тези маршрути.