Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) може да принудят руснаците да изтеглят войските си от Бахмут с помощта на артилерийски обстрел. Това заяви говорителят на Източната групировка войски на ВСУ полковник Сергей Череватий в ефира на телемаратона, предава РБК-Украйна.

Череватий беше попитан дали е възможен сценарий, при който руснаците да избягат от Бахмут.

"Това е доста вероятно. Сега се извършва много бойна работа, за да стане още по-вероятно", каза той.

По думите му трябва да се има предвид, че украинските военни водят "героична бойна работа“ в условия на паритет по личен състав и техника с руснаците. В същото време по отношение на броя на артилерийските снаряди руските сили имат превес.

"Само нашата подготовка, мотивация и невероятна изобретателност ни позволяват постоянно да вървим напред с умерени темпове, но с голямо задържане на личен състав, което е най-ценното за нас“, добави говорителят на Източната групировка войски на ВСУ. 

По-рано командващият Сухопътните войски на ВСУ Александър Сирски заяви, че военните на Киев са овладели Бахмут под огневи контрол. Според него руснаците са в капан.

По данни на заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, градът е взет под огневи контрол, тъй като ВСУ са завладели разположените в непосредствена близост основни доминиращи височини.