Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) провеждат контранастъпателна операция в северните и южните покрайнини на Бахмут и контролират всички височини около града. Също така продължават да напредва на юг, се казва в последния бюлетин на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Подчертава се, че на 11 юли украинските войски са разширили контранастъпателната операция в северните и южните покрайнини на Бахмут. Руското министерство на отбраната твърди, че войските на Москва са отблъснали украински атаки северозападно от Клещеевка.

Официалният говорител на Източната групировка войски на ВСУ полковник Сергий Череватий увери, че украинските войски продължават контранастъпателните операции и контролират всички височини около Бахмут.

Руски военен блогър на свой ред съобщи, че украинските войски продължават да атакуват тактическите височини около Клещеевка и са намалили контранастъпателната си активност при Раздоловка. Друг руски военен блогър предаде, че украинските войски са заели нови позиции северозападно от Клещеевка и са напреднали до 1,5 км близо до Раздоловка.

По данни на Генералния щаб на Украйна войските на Киев са отбили руски атаки в района на Григоровка и Орехово-Василовка. Кадри с геолокация, публикувани на 11 юли, също показват украински войски, които отблъскват руска атака в източните покрайнини на Орехово-Василовка.

На 11 юли руските войски са предприели и нападение срещу украинските позиции на фронтовата линия Донецк-Авдеевка. Генералният щаб на Украйна съобщи, че ВСУ са отбили руската офанзива при Авдеевка, Первомайск, Невелски и Северни. Украинските войски са отблъснали настъплението на Русия при Маринка и Победа.