Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) контролират ситуацията на Купянско направление, руснаците нямат успех в настъплението, а военните на Киев са в състояние на активна защита. Това обяви ръководителят на отдела за връзки с обществеността на командването на Сухопътните войски на ВСУ Володимир Фитьо в ефира на телемаратона, предава Интерфакс-Украйна.

"Виждаме, че врагът не е постигнал важни успехи на Купянско направление. Нашите войници са в активна защита, опитвайки се да подобрят тактическата си позиция при най-добра възможност, като преминат в атака. Руснаците нямат успехи, затова засега жителите на Харков могат да бъдат спокойни. Съобщенията на чуждестранни медии за подготовка на настъпление срещу Харков – наясно сме, че това са намеренията на врага, те включват Харков, Полтава, Киев, цяла Украйна. Но засега няма тревога за жителите на Харков“, увери Фитьо.

Според него сега броят на войските на границата и на Купянско направление не се променя.

Фитьо припомни, че руснаците атакуват в този участък на фронта от октомври, а ВСУ са наблюдавали подготовката им, "предприемайки симетрични мерки“. По-специално те са подсилили частите си с резерви и са укрепили инженерните съоръжения.

"Сега виждаме, че в цялата зона на отговорност на Оперативната стратегическа групировка войски "Хортица“ противникът се опитва да намери слабо място в отбраната. И акцентът се измества. Например от Бахмут може да се премести към Купянск, от Купянск към Бахмут. Всички направления са важни за врага“, заключи Фитьо.