Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се опитват да компенсират недостига на снаряди с помощта на FPV дронове (абревиатура от FIRST PERSON VIEW, в буквален превод – "поглед от първо лице“), пише американският вестник The Wall Street Journal.

"Ние все повече използваме FPV дронове, защото нямаме достатъчно снаряди“, цитира изданието думите на министъра на цифровата трансформация на Украйна Михаил Федоров.

Подчертава се, че ударните "дронове не могат напълно да заменят артилерията“, тъй като, въпреки че са по-точни, тяхната мощност е много по-малка.

По-рано командирът на рота ударни безпилотни апарати Юрий Федоренко призна, че Руската федерация има предимство в броя и използването на FPV дронове в хода на боевете в Украйна. По думите му ВСУ не могат да си позволят да използват толкова дронове, колкото Русия – до 50 единици на група (не се уточнява за какъв размер група става въпрос).

Той също така отбеляза, че руските войски може да си позволят да държат безпилотните апарати във въздуха постоянно, буквално в режим на готовност, докато украинците ги използват по-прецизно поради трудността при презареждането на дроновете.