Въоръжените сили на Украйна държат позиции на източния бряг на Днепър и напредват край Бахмут, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на данни от Института за изучаване на войната (ISW).

Украинците са постигнали тактически успех по време на настъпателни операции в западната част на Донецка област. Продължават тежките боеве в района на Луганск. ВСУ напредват и в района на Бахмут.

През изминалото денонощие украинските и руските сили са продължили да извършват ограничени наземни атаки в района на Бахмут. Руски блогъри твърдят, че ВСУ напредват югозападно от Клещиевка (7 км югозападно от Бахмут) и атакували неуспешно северозападно от Бахмут.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че руските войски са отбили атаки на ВСУ в района на Бахмут и Берховка (6 км северно от града).

Говорителят на Източната групировка на ВСУ полковник Сергей Череватий заяви на 2 юли, че украинските войски продължават настъплението си по фланговете на Бахмут. А Генералният щаб на ВСУ обяви, че войските на Руската федерация са извършили неуспешни настъпателни действия в района на Минковка (14 км северозападно от Бахмут) и Богдановка (8 км северозападно от Бахмут).

На 2 юли руските и украинските сили са извършили и ограничени наземни атаки по линията Авдеевка-Донецк.