Украинската армия продължава да води настъпателни действия в три направления на фронта, като унищожават позициите на руснаците и техните оръжия, според данни на Института за изучаване на войната (ISW), цитирани от РБК-Украйна.

Украинските войски водят настъпателни действия в Бахмутско, Донецко и Запорожко направление. Освен това са напреднали към западните покрайнини на Клещеевка, на около 5 километра югозападно от Бахмут.

Успех има и в западната част на Донецка област на юг от Велика Новоселка и в района на Орехов в западната част на Запорожка област.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр отбеляза, че само през изминалото денонощие ВСУ унищожили шест руски склада за боеприпаси на Таврийското направление и потвърди, че атаката на Макеевка на 4 юли е ефективен пример за унищожаването на руската артилерия и техника.

Основни изводи:

Руските и украинските сили извършиха наземни атаки по линията Сватово-Кременная;

Визуални доказателства потвърждават, че към 6 юли украинските сили са напреднали югозападно от Бахмут;

Руските войски продължават наземните атаки в района на Бахмут и Авдеевка-Донецк;

Украинските войски са провели контранастъпателни операции по административната граница между Запорожка и Донецка област и в западната част на Запорожка област;

ВСУ са постигнали успех в района на Клещеевка.

Съобщава се също, че украинските войски настъпват на северния и южния фланг близо до Бахмут. Има информация за частични успехи в района на Клещеевка.