В периода от 5 юни до 13 юни 2024 г. в рамките на Киев и региона ще се проведат командно-щабни учения с войскови части (подразделения) от групировката сили и средства за отбрана на украинската столица. Това съобщи командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Александър Павлюк, цитиран от УНИАН.

Отбелязва се, че по време на ученията ще се проведат практически действия с участието на личен състав, бойна техника и въоръжение на всички сухопътни, речни, зенитни и противодиверсионни части.

"Целта на учението е да се отработят бойни и специални задачи на отбранителната операция в условията на активно използване от противника на цялата гама настъпателни оръжия и действията на диверсионно-разузнавателните групи на противника“, се казва в съобщението.

Във връзка с ученията ще има движение на личен състав и тежка техника в района.

"Молим ви да запазите спокойствие и да ви напомним за мерките за информационна хигиена и забраната за снимки и видеозаписи на движението на нашите войски. Ние тренираме и непрекъснато подобряваме нивото на боеспособността на нашите части“, добави Павлюк.