Въоръжените сили на Украйна имат успехи на Мелитополското направление и "активно унищожават“ руснаците на южния фронт. Това заяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от РБК-Украйна.

"Югът е нашето основно направление за нападение. Настъпателните операции там затихнаха тази седмица и Въоръжените сили на Украйна имат определени резултати там", заяви тя.

По-конкретно, по думите й, настъпателните действия продължават в посока Мелитопол. През последните няколко дни по време на провеждането на тези настъпателни операции има успехи в района на Новоданиловка и Новопрокоповка. Там Въоръжените сили на Украйна са фиксирани на постигнатите рубежи.

В Запорожие и Херсонска област руските войски са в отбрана. Води се постоянен обстрел.

"Там врагът използва активно боеприпаси "Ланцет“. На юг интензивността на обстрела се запазва. Това са около 4-4,5 хиляди обстрела от врага на седмица“, отбеляза заместник-министърът.

Въпреки това Маляр отбеляза, че украинските бойци на юг "мощно унищожават врага“.

Както съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешния си, през изминалия ден са станали 30 сблъсъка. ВСУ продължават да водят настъпателни операции на Мелитополското направление, закрепват се на постигнатите рубежи и провеждат контрабатарейни мерки.

Както пише Институтът за изучаване на войната (ISW), украинските военни по време на контранастъпателни операции в района на Запорожие най-вероятно са пробили най-подготвената отбранителна линия на руската армия, а следващите може да не са толкова силни.