Украйна щеше да спечели войната по-бързо, ако беше получила разрешение да нанесе удари по руска територия с британски и други западни оръжия. Това е заявил командващият Военноморските сили на Украйна вицеадмирал Олексий Нейжпапа в интервю за Sky News.

Отговаряйки на въпроса дали вярва, че Украйна ще може да спечели войната по-бързо, ако получи такова разрешение, командирът отговоря: "Разбира се, колкото по-бързо въоръжените сили получат необходимия боен потенциал и определени възможности за унищожаване на инфраструктурни съоръжения на противника, толкова по-бързо ще спечелим."

Според Нейжпапа, ако Украйна имаше по-големи възможности в областта на оръжията, войната щеше да се развие по различен начин.

"Ако Украйна имаше определени видове далекобойни оръжия, които могат да се използват по-дълбоко в територията на врага, разбира се, врагът щеше да се държи по различен начин, включително на бойното поле", добавя вицеадмиралът.

Също така командирът на ВМС подчертава, че руснацитет, познавайки бойните възможности на въоръжените сили на Украйна, съответно "реагират на нашите действия".

"Путин се държи като дребен гангстер, който знае, че ако му се отговори удар за удар, той няма да започне битка... Ако осъзнае, че Украйна може да отвърне на удара и да го накара наистина да почувства болката, разбира се, той ще спре всичко това“, заявява Нейжпапа.