"Повредата и свалянето от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на самолета за радарно откриване А-50 и въздушния команден пункт Ил-22 на руските сили над водите на Азовско море може да забави бъдещите ракетни удари страна на руските сили. Това ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк по време на брифинг в "Медиен център Украйна - Укринформ".

"Регистрираме свалянето на две авиационни части. И то не обикновени авиационни единици, а тези, на които са били разположени съответните командни пунктове", коментира тя.

Наталия Хуменюк допълва, че самолетът А-50 всъщност  служил като "очи" на руснаците, тъй като с помощта на "същата тази машина и оборудването, което предвижда", руснаците са наблюдавали територията на Украйна, а самолетът е координирал "насочване на мощни ракетни удари“.

"И именно с помощта на А-50 ситуацията с бъдещите цели е разкрита максимално. Затова ще разчитаме, че такъв удар ще бъде доста чувствителен и поне ще отложим бъдещи ракетни атаки", смята Хуменюк.

На14 януари ВСУ са свалили руски самолет А-50 над Азовско море и самолет Ил- 22.

На 15 януари командващият ВВС на въоръжените сили на Украйна Микола Олещук намекна за унищожаването на руски самолети, като нарече тази операция отмъщение за ракетния удар по Днепър на 14 януари 2023 г.