След атаката срещу щаба на Черноморския флот в Крим руските сили практически не използват заливите на Севастопол за своите кораби. В същото време остават зависими от тях. Това е съобщила ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк, предава РБК-Украйна.

"Сега те тръгват главно от Новоросийск. Севастополските заливи се използват много рядко. Въпреки че там все още има важни елементи на логистиката, там се извършва презареждането с ракети "Калибър". И е много трудно да се премести тази логистика, този комплекс , така че те очевидно все още ще зависят от заливите“, е посочила Хуменюк.

Степента на заплаха за руските сили при движението на военноморската група по море е изключително висока, така че те остават в района, който считат за повече или по-малко безопасен, е допълнила тя.

"Но призракът на "Оленегорский горняк" винаги дебне там ", е добавила Хуменюк.

Украинската медия припомня, че след атаката срещу щаба на Черноморския флот руските сили преместиха няколко кораба от временно окупирания Севастопол в Новоросийск (Краснодарския край на Руската федерация), вероятно в опит да ги защитят от ракетни удари и удари с безпилотни самолети. В същото време руските кораби по-рядко напускат водите на временно окупирания Крим.