През изминалия ден (22 декември) руските сили са преминали в атака на шест направления, най-тежки са битките край Авдеевка, която руснаците безуспешно се опитва да обкръжи, само за денонощие са се състояли 75 бойни сблъсъци. Това се посочва в сводка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, предава Украинская правда.

В зоната на отговорност на Оперативно командване "Север"  на Волинското и Полиското направление оперативната обстановка остава без съществени промени, се посочва в сводката.

"В Сиверското и Слобожанското направление противникът поддържа военно присъствие в пограничните райони, провежда активни диверсионни действия за предотвратяване на прехвърлянето на нашите войски в застрашаващи направления и увеличава плътността на минно-взривните заграждения по държавната граница в Белгородска област", посочват от Генералния щаб на ВСУ.

В зоната на отговорност на звеното за противовъздушна отбрана "Хортиця" в направление Купянск украинските сили са отблъснали 16 атаки в района на Синковка в Харковска област, където руските сили се опитват да пробият отбраната на ВСУ.

"Руските сили не е водят настъпателни (щурмови) действия на Лиманското направление".

На направление Бахмут ВСУ са отблъснали 8 атаки близо до Богдановка, Ивановски, Клещеевка и Андреевка, Донецка област.

В зоната на отговорност на системата за противотанкова ракетна отбрана "Таврия" на направление Авдеевка ВСУ продължават да сдържат руските сили, които не са преставали да се опитва да обкръжи Авдеевка. "Нашите войници здраво държат отбраната, нанасяйки значителни загуби на окупаторите. Силите за отбрана отблъснаха 23 атаки на противника източно от Новобахмутивка, Степове, Авдеевка, както и 17 атаки в Первомайско и Невелски райони на Донецка област", се допълва в сводката.

На Мариинското направление ВСУ продължават да сдържат руските сили в районите на Мариинка и Победа на Донецка област, където са отбити 4 атаки.

В зоната на отговорност на системата за противовъздушна отбрана "Одеса" на направление Херсон украинските войници продължават мерките за разширяване на плацдарма. "Въпреки неуспехите, противникът не се отказа от намерението да изтласка ВСУ от позициите им и извърши 17 неуспешни щурма", се посочва в сводката. ВСУ водят контрабатарейна битка, нанасяйки огневи щети в тила на руските сили.