В петък руснаците са нанесли масиран мощен удар по цялата територия на Украйна с различни видове ракети. Това съобщи говорителят на командването на военновъздушните сили (ВВС) на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от УНИАН.

"Врагът нанесе масиран удар. Днес наистина може да се нарече масиран ракетен удар с различни средства за въздушно нападение. Всъщност всичко летеше. Очевидно не е имало "Калибри", а видяхме "Кинжали", балистични и крилати ракети, С-300, които все още са на нашите радари, в западната част на Украйна... След това виждаме използването на Шахеди те също летяха от югоизточна посока", разкри той.

Игнат също така посочи възможността руснаците да са изстреляли ракети тип Х-22, които летят със скорост 4 хиляди км/ч и се приближават до целта по балистична траектория. Според него са използвани около 18 стратегически бомбардировача Ту-95. "Според предварителната информация, ракетите са Х-101, Х-555. Виждаме, че днес врагът действително нанесе мощен удар. Има щети в регионите и за съжаление има жертви", отбеляза говорителят на украинските ВВС.

Игнат заяви още, че целта на руснаците е била цяла Украйна, тъй като отдавна на мониторите не се е виждало "толкова червено“. Вражеските цели са обозначени в червено. "Много дълго време не сме виждали всичко да е във въздушните цели на противника във всички области, всъщност на всички направления“, добави Игнат.

По думите му руснаците първо са извършили разузнаване с бой, като са изстреляли безпилотни самолети-камикадзе от типа "Шахед", а след това са изстреляли различни видове ракети. "Традиционно те кръжаха, заобикаляйки обичайните места, където можеха да бъдат свалени. По този начин те захождат към целта и можеха просто да обиколят в кръг около района и след това да влязат от другата страна“,заяви той.

В резултат на обстрела бяха поразени много градове в Украйна. По-специално се съобщава за разрушения в Днепър, Киев и Лвов. Според местните власти в Лвов има една жертва и осем ранени.

В столицата по време на масирана ракетна атака, по-специално, е пострадала сградата на метростанция Лукяновская. Съобщава се, че има жертви и някои хора са блокирани под развалините.