"Руските сили засилват атаките си в района на Маринка в Донецка област. Руснаците хвърлят в битка части на "Щорм-Z". Това е съобщил говорителят на Силите за отбрана на Таврийския регион капитан Валерий Шершен, цитиран от РБК-Украйна.

 "Продължаваме да сдържаме руската офанзива в покрайнините на град Маринка. Тук са регистрирани 18 бойни сблъсъка. Като особеност отбелязваме увеличаването на интензивността на щурмовете на противника в Маринка. Става дума за щурмовете на отрядите "Щорм-Z" с използването на бронирани групи, особено в направление Александровка - Маринка", е заявил говорителят.

Шершен е нарекъл района на Маринка "най-горещото“ направление на фронта.

Той също така е отбелязал, че украинските войски продължават да напредват в района на Мелитопол и Бердянск. На свой ред  руските сили се опитва да контраатакува близо до село Старомайорское в Донецка област, което от скоро отново е под контрола на Въоръжените сили на Украйна.

"В района на Роботине се забелязва засилване на отбраната на руските сили в жива сила, пристигнали от Мариупол“, е добавил Шершен.

Контранастъплението на Украйна

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна отбелязва, че украинските войски продължават настъплението в три направления - Мелитопол, Бердянск и Бахмут.

В същото време ВСУ са поели контрола над населени места в Запорожка и Донецка област. 

ВСУ са отбелязали, че контролът над Старомайорское е важен тактически успех, тъй като това селище е командваща височина за по-нататъшно управление на огъня и напредване.