"Благодарение на успешните действия на въоръжените сили на Украйна, по-специално на противовъздушната отбрана, руската армия използва разузнавателно-щурмови хеликоптери Ка-52 отдалеч, без да влизат в обсега на украинската противовъздушна отбрана". Това е заявил за "Радио Свобода" Александър Щупун, говорител на обединения пресцентър на Силите за отбрана на Таврийското направление.

"На този етап ги унищожаваме с ракетни удари. Противникът вече не лети в обсега на нашата ПВО. Защото нашите войници се научиха доста ефективно да ги свалят. Следователно врагът нанася удари отдалеч. Ефективността на тези хеликоптери на голямо разстояние е много по-ниска. Сега руснаците просто се страхуват“, е заявил Щупун.

На 18 октомври Щупун е заявил, че хеликоптерите Ка-52 и самолетите заплашват украинската бронирана техника - Ка-52 имат способността да поразяват от разстояние около 10 км.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна руските сили са загубили 320 самолета и 324 хеликоптера (по един през предходния ден).