"Пълномащабната война в Украйна срещу Руската федерация продължава, руските сили претърпяха неуспехи в пет направления - Запорожско, Марийнско, Авдеевско, Лиманско и Купянско", съобщава Генералният щаб на украинската армия, цитиран от УНИАН.

Руските сили са се опитали да атакуват, но са били победени, се посочва в сводката на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, публикувана на 15 октомври. По негови данни е имало около 60 бойни сблъсъка.

"Авдеевското направление, противникът не спря да се опитва да пробие защитата на нашите войски, но напразно. Войниците отблъснаха вражеските атаки близо до Авдеевка и няколко други населени места. Повече от 10 вражески атаки близо до Маринка бяха отблъснати", се посочва в сводката.

"В Запорожското направление противникът пет пъти напразно се опитва да възстанови загубената позиция при селата Роботино и Върбове (Запорожка област). В района на Лиман защитниците на украинската държава продължават да сдържат настъплението на противника в районите на Серебрянското горско стопанство и Макаевка в Луганска област и Торски в Донецка област – там са отбити седем вражески атаки".

В Купянското направление Въоръжените сили на Украйна са отблъснали 10 атаки край Ивановка и Синковка, Харковска област.

В същото време контранастъплението на ВСУ продължава, допълва украинската медия. В Мелитополското направление войниците изтощават руските войски по цялата линия на фронта, причинявайки загуби в жива сила и техника. "В направление Бахмут ВСУ продължават да извършват щурмове южно от град Бахмут (Донецка област), нанасят загуби на противника и се установяват на линиите, до които успяха да достигнат".

"...в Херсонско направление силите на отбраната водят контрабатарейна борба, унищожават складове за боеприпаси и успешно нанасят удари в тила на противника“, допълват от Генералния щаб.