"Руските войски преминаха в настъпление в Купянското направление". Това е съобщил командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски, цитиран от Украинская правда.

Според командващия Въоръжените сили на Украйна оперативната обстановка в източното направление остава тежка.

За да спрат настъпателните действия на украинските войски в района на Бахмут, руските войски активно прехвърля в това направление допълнителни сили и средства, чиято основа са части от въздушнодесантни войски (ВДВ).

Също така руските сили преминават в настъпление в направление Купянск, като си поставят за цел да разгромят отбранителните сили в района на Купянск и да продължат настъплението дълбоко в украинските бойни формирования, съобщава Сирски.

"В такива трудни условия посетих бойните бригади на нашата група и се срещнах с командирите на части, за да коригираме нашите планове и да решим проблемните въпроси на място... Отделно те работиха с командирите и взеха всички необходими решения за стабилизиране на обстановката в Лиманското направление".

"Всички командири разбират важността на поставените задачи по унищожаването на противника, продължаването на настъпателните действия и задържането на оперативната инициатива от наша страна. Продължаваме да се движим напред, освобождавайки нашата земя стъпка по стъпка."

Ръководителя на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов е отбелязал, че "противникът увеличава потенциала си в купянското направление и "се опитва да премине от разполагането само на диверсионно-разузнавателни групи към широкомащабни щурмови действия“.

"В същото време украинските военни реагират адекватно и удържат противника, така че няма настъпление на руската армия", е допълнил Синегубов. 

Заради опасността обаче властите задължително евакуират децата от 9 населени места във Вовчанската териториална община на Харковска област, съобщава медията.