"През изминалото денонощие на фронта са се състояли 87 бойни сблъсъци, Руската федерация активно използва авиация и БпЛА, провежда щурмови действия с подкрепата на бронирана техника", това съобщват от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, предава Украинская правда.

"През денонощието ВВС на Украйна нанесоха удар по един район, където е съсредоточена жива сила на противника. Подразделенията на ракетните войски поразиха две артилерийски установки на противника", се посочва в сводката на ВСУ.

На Купянското направление ВСУ са отблъснали 6 атаки в районите на селата Синкивка, Петропавловка, Табаевка и Берестов в Харковска област, където руските войски се опитват да пробият отбраната на ВСУ. 

"Руската армия е активирала бойна авиация на Авдеевското направление и се опитва да унищожи отбранителните позиции на ВСУ".

Говорителят на Таврийската групировка войски на ВСУ Александър Щупун е отбелязал, че руските сили значително са увеличили активността на бойната авиация и броя на щурмовите и настъпателни операции. Според него те съсредоточават действията си на Авдиевското направление.

Щупун е съобщил, че през изминалото денонощие руските войски са нанесли 56 въздушни удара и са провели 68 бойни действия в оперативната зона на групировката войски "Таврия", което е с 30% повече от обикновено".  Регистрирани са 665 артилерийски снаряда.

Общо през деня на 19 януари са се състояли 87 бойни сблъсъка. "По-специално, противникът атакува в Купянск, Лиманск, Бахмут, Авдеевка, Мариинка, Запорожие. Освен това врагът не се отказва от намерението си да отблъсне нашите части от предмостията на левия бряг на Днепър. Така през деня противникът извърши 9 неуспешни атаки на позициите на ВСУ", се допълва в сводката.